30 Δεκ 2009

Εργασία με δίσκους

Το πρόγραμμα ImgBurn

Θέλεις να γράψεις δίσκους (CD, DVD, Blueray); Άφησε κατά μέρος βαριές εφαρμογές του τύπου Nero που ξετινάζουν τον υπολογιστή. Ο Νέρωνας έκαψε τη Ρώμη, εμείς γιατί να "καίμε" τον υπολογιστή μας; Άφησε που το ImgBurn είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Σύνδεσμοι:
http://op111.net/5
http://www.imgburn.com/

Με αυτό κάνεις πολύ χρήσιμες εργασίες όπως:
- γράφεις δεδομένα σε δίσκο
- δημιουργείς Αρχείο Εικόνας Δίσκου (βλ. παρακάτω) από δεδομένα
- δημιουργείς ΑΕΔ από δίσκο
- γράφεις ΑΕΔ σε δίσκο
- επαληθεύεις δίσκο κλπ.

Μια φορητή έκδοση, στα ελληνικά (έκδ. 2.4.2.0) θα τη βρεις εδώ. Ίσως θα προτιμήσεις την τελευταία έκδοση γιατί υποστηρίζει Unicode (πλήρης υποστήριξη ελληνικών).

Το πρόγραμμα MagicDisc

Με αυτό διαχειρίζεσαι εικονικές συσκευές και δίσκους. Τι είναι ένας Εικονικός Δίσκος; Είναι η χρήση ενός ΑΕΔ (ψηφιακό αρχείο) χωρίς να χρειάζεται να το έχεις κάψει σε δίσκο για να το χρησιμοποιήσεις - είναι το ψηφιακό ανάλογο του φυσικού δίσκου. Δουλεύει ακριβώς σαν τον φυσικό δίσκο: μπορείς να τρέξεις προγράμματα παιχνίδια μουσική, ο,τιδήποτε. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα: ο φυσικός δίσκος τρέχει με την ταχύτητα που επιτρέπει η συσκευή του, αλλά ο εικονικός τρέχει με την ταχύτητα που επιτρέπει ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή!

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν φθείρεις τους φυσικούς δίσκους. Ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια δεδομένων, αφού διατηρείς τους δίσκους σου σε ψηφιακή και όχι σε φυσική μορφή - το φυσικό αντικείμενο φθείρεται σπάζει χαλάει κλπ. ενώ η ψηφιακή πληροφορία αναπαράγεται απείρως χωρίς απώλεια.

Ένα τέταρτο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν πολλοί υπολογιστές να τρέχουν ταυτόχρονα ένα εικονικό δίσκο μέσω δικτύου (μεγάλο πλεονέκτημα στην περίπτωση δικτύων).

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η πρακτικότητα: δεν χρειάζεται να ψάχνεις δισκάκια, όλα μπορούν να βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: ο υπολογιστής σου έχει ένα CDwriter έτσι δεν είναι; Άντε να έχεις και δεύτερη συσκευή. Με αυτό μπορείς να έχεις ταυτόχρονα πολλές συσκευές (μέχρι 15 εικονικές συσκευές)! (Αλήθεια, έχεις προσπαθήσει ποτέ να συνδέσεις 15 DVD-ROMs στον υπολογιστή σου;)

Δεν σού φτάνουν αυτά; Πάμε παρακάτω. Πρόσεξε το ακόλουθο σενάριο. Έχεις αγοράσει ένα NetBook που δεν έχει CD-DVD reader/writer. Θέλεις να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, το οποίο έχεις σε CD. Πρέπει λοιπόν να συνδέσεις μια εξωτερική συσκευή (π.χ. USB) για να κάνεις τη δουλειά σου, έτσι; Όχι, δεν χρειάζεται. Τοποθετείς το δίσκο σε έναν άλλο υπολογιστή που έχει συσκευή και με το ImgBurn δημιουργείς ένα Αρχείο Εικόνας Δίσκου. Πηγαίνεις στο NetBook, εγκαθιστάς το MagicDisc, και τρέχεις το δίσκο μέσω του ΑΕΔ κανονικότατα.

Σύνδεσμοι:
http://www.free.gr/get/detail.php?link_id=822
http://www.freeware-apps.com/archives.php?subaction=showfull&id=1201407717&archive=&start_from=&ucat=8&
http://www.magiciso.com/tutorials/miso-magicdisc-overview.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου