15 Ιαν 2009

Φορητές εφαρμογές (γενικά)

Τι είναι

Η λογική των φορητών εφαρμογών είναι πολύ σημαντική για έναν χρήστη που θέλει να γίνει πιο αποτελεματικός στην εργασία με έναν ΗΥ.

Φορητές είναι οι εφαρμογές που τρέχουν στον ΗΥ χωρίς να είναι εγκατεστημένες στο σύστημα και καταχωρημένες με μια τυπική διαδικασία εγκατάστασης. Οι εφαρμογές μπορούν να εκκινούνται από εξωτερικές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα (όπως ένα USB φλασάκι, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, ένα iPod, PDA κλπ.).

Μπορούμε να μεταφέρουμε μια φορητή εφαρμογή (δηλ. ένα αντίγραφο του φακέλου που την περιέχει - εκτός φυσικά από τα "αρχεία εργασίας", τα οποία μπορούν να υπάρχουν σε οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο) σε ένα φορητό ψηφιακό μέσο και να την εκκινήσουμε σε οποιονδήποτε ΗΥ με windows που μπορεί να "δει" τον φάκελο αυτό. Όταν τελειώσουμε την εργασία, δεν θα αφήσουμε ίχνη στον ΗΥ στον οποίο εργαστήκαμε. Μια φορητή εφαρμογή σωστά σχεδιασμένη "υπάρχει" για τα windows μόνο ενόσω τρέχει, δηλ. από τη στιγμή που την ξεκινάμε και μέχρι τη στιγμή που την κλείνουμε. Ενόσω τρέχει μπορεί να επηρεάζει το σύστημα (π.χ. το μητρώο registry) μόνο εάν αυτό χρειάζεται για κάποιες λειτουργίες, αλλά όταν κλείσει "φεύγει" χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Αποθηκεύει τις ρυθμίσεις της μόνο μέσα στον φάκελο (και τους υποφακέλους) της εφαρμογής και πουθενά αλλού (μέσα στο φάκελο από όπου η εφαρμογή ξεκίνησε) και έτσι όταν φύγουμε από τον ΗΥ όπου εργαστήκαμε παίρνουμε όλες τις πληροφορίες και τις ρυθμίσεις μαζί μας. Να σημειωθεί, ότι "κλείσιμο" (τερματισμός) μια εφαρμογής δεν σημαίνει πάντα το κλείσιμο του παραθύρου της (αν και αυτό ισχύει συνήθως), διότι μια εφαρμογή μπορεί να τρέχει χωρίς ανοιχτό παράθυρο. Εάν προσπαθείτε να καταργήσετε μία εξωτερική συσκευή σε έναν Η/Υ και τα windows δεν επιτρέπουν την αφαίρεση, θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάποια εφαρμογή που αφορά τη συσκευή αυτή έχει μείνει ανοιχτή.

Η δυνατότητα αυτή της φορητότητας, να μεταφέρουμε "σε ένα φλασάκι τον υπολογιστή μας" κατά κάποιον τρόπο είναι πάρα πολύ χρήσιμη για όσους μετακινούνται, ταξιδεύουν κλπ. Επίσης μάς επιτρέπει να αποθηκεύουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων την εργασία μας, αφού μπορούμε ευκολότερα να κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας (π.χ. για περιπτώσεις αποτυχίας υλικού, δίσκων, λειτουργικού συστήματος κλπ.). Με αυτην την τακτική αποκτούμε μεγαλύτερη ελευθερία εργασίας. Επίσης ελαφρύνουμε τον υπολογιστή μας, γιατί λιγοστεύουν τα προγράμματα που πρέπει να έχουμε εγκατεστημένα.

Συχνότατα οι φορητές εφαρμογές είναι και εφαρμογές Ελεύθερου Κώδικα ή Ελεύθερες Εφαρμογές (χωρίς δικαιώματα χρήσης). Αυτό συμβαίνει επειδή η βασική λογική τους δεν συμβαδίζει με τη λογική των μεγάλων εταιρειών λογισμικού - που είναι η λογική της εξάρτησης του χρήστη στο λογισμικό τους. Αυτό σημαίνει, ότι όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα είναι για όλους μας, γιατί προωθώντας το ελεύθερο λογισμικό προωθούμε και τις προϋποθέσεις της ελευθερίας μας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://portableapps.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_portable_software

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου