22 Φεβ 2009

Χρωματική ισορροπία

Εάν η εικόνα έχει μια συνολική ανεπιθύμητη απόχρωση (κοκκινίζει, πρασινίζει κλπ.) ο καλύτερος τρόπος να τη διορθώσεις είναι με το εργαλείο "Στάθμες" να δουλέψεις πάνω στα ανεξάρτητα κανάλια ένα-ένα. Αν αυτό δεν δουλέψει, δοκίμασε το εργαλείο "Καμπύλες" ή το εργαλείο "Ισορροπία χρωμάτων".
Το εργαλείο "Καμπύλες"
Ισορροπία χρωμάτων - προβολή βίντεο

Μια καλή μέθοδος ελέγχου της ισορροπίας χρώματος

Για σωστή εργασία, η χρωματική ισορροπία είναι μια υπόθεση που θέλει προσοχή. Μια καλή τεχνική είναι, να πάρεις ως σημείο αναφοράς κάποιο εικονοστοιχείο πάνω στην εικόνα το οποίο ξέρεις σίγουρα ότι είναι άσπρο ή γκρι (χωρίς χρώμα). Με το εργαλείο επιλογής χρώματος από την εργαλειοθήκη, αφού κάνεις κλικ στο σημείο εκείνο για να πάρεις το χρώμα, κάνεις κλικ στο χρώμα (προσκηνίου) για να ανοίξεις το διάλογο επιλογής χρώματος όπου βλέπεις την ανάλυση του συγκεκριμένου χρώματος στα χρωματικά κανάλια: εάν τα ποσοστά συμμετοχής των καναλιών είναι ίδια αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα της εικόνας είναι σωστά (το συγκεκριμένο γκρι ή λευκό αποδίδεται σωστά), ενώ εάν δεν είναι ίδια πρέπει να κάνεις διορθώσεις. Με αυτή την τεχνική, ακόμα και ένας χρήστης με προβλήματα χρωματικής όρασης μπορεί να είναι βέβαιος για τη χρωματική ισορροπία της εικόνας, ασχέτως με την ποιότητα ή το καλιμπράρισμα της οθόνης στην οποία εργάζεται.
Προβολή βίντεο

Το εργαλείο Απόχρωση-κορεσμός

Ένας άλλος τρόπος επηρεασμού του χρώματος είναι το εργαλείο "Απόχρωση-κορεσμός", κυρίως αν η εικόνα φαίνεται "ξεπλυμένη". Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι ότι μπορείς να επηρεάσεις περιορισμένο φάσμα χρωμάτων. Το εργαλείο είναι ευέλικτο, όμως απαιτεί προσοχή, γιατί η εικόνα μπορεί εύκολα να "χαλάσει" και να φαίνεται αφύσικη.
Προβολή βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου