25 Ιαν 2009

Φυλλομετρητής

Ο όρος "φυλλομετρητής" δεν είναι πετυχημένος, ως μετάφραση του αγγλικού "browser", ίσως "πλοηγητής" θα ήταν καλύτερα... τέλος πάντων πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο βλέπουμε ("περιηγούμαστε" σε) ιστοσελίδες. Πιο σωστά, βλέπουμε αρχεία (έγγραφα) κάποιων συγκεκριμένων μορφών που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες διαδικτύου (αρχεία σε γλώσσα HTML κλπ.). Το συνηθέστερο πρωτόκολλο των "ιστοσελίδων" είναι το HTTP, γι΄ αυτό και μια διεύθυνση στο διαδίκτυο ξεκινά με αυτό: π.χ. ο ιστότοπος που βλέπεις είναι στη διεύθυνση http://mathe-paidi-mou-grammata.blogspot.com/. Με έναν φυλλομετρητή μπορείς να διαβάσεις και ένα αρχείο *.html που δεν είναι στο διαδίκτυο αλλά τοπικά στον ΗΥ σου κλπ.

Φυλλομετρητές υπάρχουν αρκετοί, ξεκινώντας από τον γνωστό γερο-Internet Explorer, που έπεσε ένα ιδιότυπο θύμα του χρόνου. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος κατασκευαστής του αποφάσισε να τον συνδέσει λειτουργικά με το λειτουργικό σύστημα (το οποίο βέβαια κατασκεύασε ο ίδιος). Έτσι όμως οι διάφοροι "καλοθελητές" του διαδικτύου (παραγωγοί κακόβουλου λογισμικού κρυπτολογισμικού και της λοιπής σάρας και μάρας) συνήθιζαν ανέκαθεν να ψάχνουν τις "τρύπες ασφαλείας" προσπαθώντας να ξαποστείλουν τα διάφορα σκουπίδια τους στους υπολογιστές όλων μας. Αυτό το πρόβλημα (συν τοις άλλοις) οδήγησε κάποιους πραγματικούς καλοθελητές (από εκείνους που έχουν την ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν στο σύνολο ελεύθερο δωρεάν λογισμικό) να κατασκευάσουν άλλους φυλλομετρητές που είναι απαλλαγμένοι από τέτοια προβλήματα (αλλά και άλλα). Ένα τέτοιο εξαιρετικό πρόγραμμα είναι ο Mozilla Firefox: ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με στατιστικές έχει ήδη ξεπεράσει σε χρήση τον Internet Explorer - και όσο πάει και ανεβαίνει.

Εκτός αυτού η εφαρμογή προσφέρεται και σε φορητή μορφή. Δηλ. μπορείς να έχεις τον φυλλομετρητή σου σε ένα φλασάκι, και να τον χρησιμοποιείς άμεσα σε οποιονδήποτε ΗΥ (σε ΗΥ φίλων, στο ίντερνετ καφέ κλπ.). Χωρίς να χρειάζεται να θυμάσαι και να ξαναπληκτρολογείς διευθύνσεις φόρμες εισαγωγής στοιχείων κωδικούς κλπ.: Όλη η εφαρμογή μαζί με τις προτιμήσεις και τις προσωπικές σου ρυθμίσεις βρίσκεται σε ένα φάκελο αρχείων, και μπορείς αυτό τον φάκελο να τον μετακινείς, να τον αντιγράφεις (να έχεις αν θέλεις διαφορετικές επαναλήψεις της εφαρμογής μαζί με διαφορετικές ρυθμίσεις) και να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας.

Ακόμα κάτι πολύ ενδιαφέρον: Μπορείς να έχεις συγχρόνως τον Mozilla Firefox εγκατεστημένο κανονικά στο σύστημά σου ως τον προεπιλεγμένο φυλλομετρητή, και επίσης να τον έχεις και φορητό (από φάκελο). Όμως το πρόγραμμα δεν μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα και με τους δύο τρόπους και αυτή η λογική είναι πολύ χρήσιμη: όταν η εφαρμογή τρέχει το σύστημα ξέρει (η εγκατεστημένη εφαρμογή έχει ήδη ενημερώσει το μητρώο (registry)) ότι ο προεπιλεγμένος φυλλομετρητής είναι ο Firefox, και έτσι εάν εκείνη τη στιγμή κάποια άλλη εφαρμογή στείλει αίτημα που αφορά σε αυτήν (εάν π.χ. κάνεις κλικ σε μια εφαρμογή διαχείρισης Η/Τα ή σε άλλο έγγραφο σε ένα σύνδεσμο για να δεις κάποια ιστοσελίδα) το σύστημα θα στείλει την εντολή στον Firefox. Έτσι μπορούμε να εργαζόμαστε σε οποιονδήποτε ΗΥ και να έχουμε ανοιχτή την εφαρμογή Firefox και να δουλεύουμε χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι ρυθμίσεις του ΗΥ στον οποίο βρισκόμαστε γενικά και για άλλα προγράμματα και όχι μόνο για τον Firefox.

Ο Firefox στο σύστημα (προεπιλεγμένος φυλλομετρητής)

Για να εγκαταστήσεις τον Firefox στο σύστημα κατέβασέ τον από εδώ.
Εάν βρίσκεσαι σε ελληνικά windows, η εγκατάσταση θα γίνει σε ελληνικό περιβάλλον αυτόματα. Κατά την εγκατάσταση μπορείς να επιλέξεις εάν θέλεις να εισαχθούν οι ρυθμίσεις από τον Internet Explorer (αγαπημένα, σελιδοδείκτες κλπ.), όπως φυσικά και αν θέλεις να γίνει ο προεπιλεγμένος φυλλομετρητής στο σύστημα.

Ο φορητός Firefox

Τη φορητή έκδοση τη βρίσκεις π.χ. εδώ όπου υπάρχουν και οδηγίες για localization δηλ. για να τον έχεις σε διάφορες γλώσσες (φυσικά εσένα σε ενδιαφέρει στα ελληνικά). Για να μη κουράζεσαι, τον έχω ήδη ετοιμάσει στα ελληνικά και μπορείς να τον κατεβάσεις από αυτή τη σελίδα. Αποσυμπιέζεις τον φάκελο, και τρέχεις το αρχείο "FirefoxPortable.exe". (Όταν το πρωτοτρέξεις, εάν ΔΕΝ πρόκειται να τρέχεις την εφαρμογή από γρήγορο αποθηκευτικό μέσο καλύτερα είναι να επιλέξεις τη δεύτερη επιλογή δηλ. χωρίς αποθήκευση "ρυθμίσεων συνεδρίας".)

Ψάξε το και μάθε το

Βέβαια πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα, με πολλές επιλογές. και αφού σε ενδιαφέρει να γίνεις καλύτερος χρήστης (έτσι δεν είναι;) έχεις πολλά να ανακαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου