11 Ιαν 2009

Κάτω ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός!

Ως προγραμματιστές, στην επαφή μας με ανθρώπους που ζητούν λύσεις σε προβλήματα πληροφορικής συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση: να προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες για εκτέλεση βασικών εργασιών σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα βασικά της χρήσης του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Είναι σχεδόν απελπιστικό: ζητούν επειγόντως λύσεις, θέλουν τις λύσεις εδώ και τώρα, τις θέλουν θεαματικές και υπέροχες, και τις θέλουν και στο ελάχιστο κόστος. Και όλα αυτά βέβαια ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να εκτελέσουν τις βασικές εργασίες που θα έπρεπε να κάνουν μόνοι τους: σού τις φορτώνουν και αυτές, και στο τέλος τους κακοφαίνεται κιόλας όταν πληρώσουν. Για παράδειγμα, θέλει ο πελάτης έναν ιστοχώρο, ενώ δεν είναι ικανός να ετοιμάσει ούτε τα κείμενα ούτε τις φωτογραφίες, σου δίνει στα χέρια ένα υλικό ατάκτως ερριμμένο, κυριολεκτικά όλα ένα μάτσο χάλια, και εμείς παλεύουμε να βγάλουμε άκρη χάνοντας πολύτιμο χρόνο με δουλειά που δεν είναι δική μας, και βέβαια προσπαθώντας να μαντέψουμε τι μπορεί να έχει ο άλλος στο μυαλό του, και διακινδυνεύοντας τη δουλειά μας.

Σε παρακαλούμε πολύ, μελέτησε αυτές τις πληροφορίες. Βοήθησέ μας βοηθώντας τον εαυτό σου έτσι ώστε να σε βοηθήσουμε καλύτερα. Η σελίδα αυτή απευθύνεται σε πρόσωπα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με "υπολογιστές". Η γνώση είναι δύναμη -- χρησιμοποιησέ την!

Ακούγεται ότι οι Έλληνες δεν είναι καλοί χρήστες Η/Υ. Φυσιολογικό. Ζούμε σε ένα τόπο με 300 μέρες το χρόνο ήλιο. Ζούμε περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους όπου επί αιώνες επικοινωνούσαμε και αναπτύσσαμε πολιτισμό. Όμως οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες μάς μάντρωσαν και μας έφεραν (και εμάς) μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών... Είναι λογικό ένας βόρειος, που ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη, να είναι ξεφτέρι στη χρήση του ΗΥ. Σε μας η τεχνολογία έρχεται πάντα με καθυστέρηση - όπως όλα, και για διάφορους λόγους.

Ο ΗΥ είναι μία μηχανή με την οποία χειριζόμαστε κάθε μορφή ψηφιακής πληροφορίας και με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς:
• Κείμενο
• Εικόνα
• Ήχο
• Βίντεο

Στην τεράστια διακίνηση πληροφορίας στο σημερινό περιβάλλον των νέων τεχνολογιών στο προσωπικό και στο εργασιακό επίπεδο, πρέπει να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τον ΗΥ αποδοτικά. Ο ΗΥ έχει μπει σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλα τα σπίτια, πρακτικά χρησιμοποιείται παντού και όποιος δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αυτό το εργαλείο έχει ήδη ξεκινήσει με ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ιδίως με το άνοιγμα του διαδικτύου, ο ΗΥ είναι ένα εργαλείο με μοναδικές δυνατότητες για επικοινωνία και πρόσβαση στο τεράστιο απόθεμα της παγκόσμιας πληροφορίας και της γνώσης.

2 σχόλια:

  1. dld ein kalutero n 3ero0me thn xrhsh H/Y para thn glwssa mas???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ μιλάμε για την χρήση ΗΥ. Από πού προκύπτει τέτοια σύγκριση με τη γλώσσα; Η χρήση ΗΥ είναι αντίθετη με τη χρήση της γλώσσας;

    Και μιας και το έφερε η κουβέντα, γιατί γράφεις σε greeklish; Μήπως αν έγραφες ελληνικά θα έκανες καλύτερη χρήση της γλώσσας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή